Αποτεφρωτήριο Ριτσώνας


222.1121752 | 6943263355

info@cremservices.gr

1. Επιθυμώ να προχωρήσω σε αποτέφρωση συγγενούς μου. Τί πρέπει να κάνω;

Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ένα γραφείο τελετών της επιλογής σας. Συνεργαζόμαστε με όλα τα γραφεία τελετών πανελλαδικά.

2. Πού βρίσκεται το Αποτεφρωτήριο;

Στο 75ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας.

Πατήστε εδώ για να μας βρείτε στο google maps.

Οδηγίες πρόσβασης:
Από Αθήνα: Στο 75ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας βγαίνετε στην έξοδο ΘΗΒΑ-ΧΑΛΚΙΔΑ και στην πρώτη διασταύρωση που θα συναντήσετε στρίβετε δεξιά προς Χαλκίδα. Συνεχίζετε ευθεία για 2,5 χιλιόμετρα. Το Αποτεφρωτήριο βρίσκεται στα αριστερά σας.

Από Θεσσαλονίκη:
Μπαίνετε στην Εθνική Οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση την Αθήνα. Στο ύψος της Τανάγρας στρίβετε αριστερά στην έξοδο ΡΙΤΣΩΝΑ Συνεχίζετε ευθεία για 4,5 χιλιόμετρα. Το Αποτεφρωτήριο βρίσκεται στα αριστερά σας.

Η πρόσβαση στο Αποτεφρωτήριο από Αθήνα με συγκοινωνία είναι δυνατή με 2 τρόπους.
1. Με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο μέχρι το Βαθύ Αυλίδας (τιμή εισιτηρίου 4,9€) και στην συνέχεια με ταξί (τηλ. ταξί Βαθέως Αυλίδας Μωραΐτης Φώτης 6947695701, Δημητρίου Γιώργος 6980900288. Ενδεικτικό κόστος ~12€)
2. Με ΚΤΕΛ μέχρι το Σχηματάρι Βοιωτίας (τηλ. Αθηνών 210 8317179.Τιμή εισιτηρίου 5,9€) και στην συνέχεια με ταξί (τηλ. ταξί Σχηματαρίου Φλώτσιος Θεοφάνης 6975060357, Παγούρας 6946333096. Ενδεικτικό κόστος ~25€)

3. Μπορεί να γίνει η κηδεία στον χώρο του Αποτεφρωτηρίου;

Στο Αποτεφρωτήριο τελούνται τόσο θρησκευτικές όσο και πολιτικές τελετές αποχαιρετισμού σε ειδική για τον σκοπό αυτό αίθουσα με φυσικό φωτισμό και ζωντανή μουσική με πιάνο. Η αίθουσα διαθέτει ηχητική κάλυψη και μπορείτε να μας ζητήσετε ένα ή περισσότερα τραγούδια που επιθυμείτε να παίζουν κατά τον αποχαιρετισμό του συγγενούς σας. Διαθέτει επίσης οθόνη για την προβολή οπτικοακουστικού αφιερώματος με φωτογραφίες και βίντεο, μικροφωνική κάλυψη και δυνατότητα για ζωντανή αναμετάδοση της τελετής μέσω της πλατφόρμας Zoom στους συγγενείς που αδυνατούν να παραστούν. Επικοινωνήστε μαζί μας για τη διοργάνωση της τελετής αποχαιρετισμού που ταιριάζει στη δική σας περίπτωση στο τηλ. 2221121752 ή μέσω email στο info@cremservices.gr .
Οι τελετές διαρκούν περίπου 20 λεπτά και ξεκινούν 25 λεπτά πριν από την ώρα του ραντεβού της αποτέφρωσης. Υπάρχει δυνατότητα για τελετή μεγαλύτερης διάρκειας κατόπιν συνεννόησης.

4. Μπορεί να «διαβαστεί» ο συγγενής μου;

Ναι, σε καθημερινή βάση τελούνται τρισάγια στις τελετές αποχαιρετισμού ανθρώπων που έχουν επιλέξει την αποτέφρωση. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το γραφείο τελετών που συνεργάζεστε ή να επικοινωνήσετε απευθείας με ιερέα (της θρησκείας ή του δόγματός σας) για την οργάνωση θρησκευτικής τελετής.

5. Σερβίρετε καφέ ή γεύμα;

Στο Αποτεφρωτήριο λειτουργεί Αναψυκτήριο με εσωτερική και εξωτερική αίθουσα με πλούσιο κατάλογο αφεψημάτων και ελαφριών σνακ. Πατήστε TIMOKATALOGOS KYLIKEIOU neo 7.24 για να κατεβάσετε το μενού μας. Επικοινωνήστε μαζί μας για ομαδικά πακέτα. Για τελετές άνω των 30 ατόμων συστήνεται η επιλογή ομαδικού πακέτου για την ταχύτερη εξυπηρέτησή σας.

6. Υπάρχει η δυνατότητα αγοράς λουλουδιών;

Ναι υπάρχει η δυνατότητα να προμηθευτείτε λουλούδια στον χώρο του Αποτεφρωτηρίου με τιμή 20 ευρώ / ανθοδέσμη.

7. Πόση ώρα διαρκεί η αποτέφρωση σορού;

Η διαδικασία της αποτέφρωσης σορού διαρκεί 2-3 ώρες.

8. Μπορώ να παρακολουθήσω την αποτέφρωση;

Για λόγους ασφαλείας δεν είναι δυνατή η παρακολούθηση της διαδικασίας της αποτέφρωσης. Μετά την τελετή αποχαιρετισμού, η σορός οδηγείται στην αίθουσα αποτέφρωσης στην οποία έχει πρόσβαση μόνο εξουσιοδοτημένο προσωπικό.

9. Μπορώ να παραλάβω την τεφροδόχο την ίδια μέρα;

Ναι, η τεφροδόχος παραδίδεται στην οικογένεια ή στο γραφείο τελετών την ίδια μέρα που γίνεται και η αποτέφρωση.

10. Τα έξοδα αποτέφρωσης καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία;

Τα έξοδα της αποτέφρωσης καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία όπως ισχύει και για την ταφή. Πλέον, η καταβολή των εξόδων γίνεται κατόπιν ηλεκτρονικής αιτήσεως του δικαιούχου στη σελίδα του e-efka.

11. Θα ήθελα να προαγοράσω την αποτέφρωσή μου. Τί πρέπει να κάνω;

Το Αποτεφρωτήριο Ριτσώνας δίνει τη δυνατότητα σε όσους θέλουν εκ των προτέρων να εξασφαλίσουν την αποτέφρωσή τους να προαγοράσουν υπηρεσίες αποτέφρωσης. Επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλ. 2221121752 ή στείλτε μας email στο info@cremservices.gr

12. Θα ήθελα να δηλώσω την επιθυμία μου για αποτέφρωση. Τί πρέπει να κάνω;

Θα πρέπει να συμπληρώσετε μία Υπεύθυνη Δήλωση με την επιθυμία σας για αποτέφρωση και για τον τρόπο διάθεσης της τέφρας (άρθρο 49 του Ν. 4277/2014). Στη δήλωση αυτή ορίζετε τον άνθρωπο που θα αναλάβει την εκτέλεση της επιθυμίας σας (Αποδέκτης). Στη συνέχεια, ο αποδέκτης συμπληρώνει μία Υπεύθυνη Δήλωση με την οποία αναλαμβάνει την υποχρέωση να εκτελέσει την επιθυμία σας. Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες και για να κατεβάσετε υπόδειγμα της δήλωσης. Εναλλακτικά, μπορείτε να επισκεφτείτε ένα συμβολαιογραφείο της επιλογής σας και να εκδώσετε συμβολαιογραφική πράξη με την επιθυμία σας για αποτέφρωση και για τον τρόπο διάθεσης της τέφρας (άρθρο 35Α του Ν. 344/1976). Στην πράξη αυτή ορίζετε τον άνθρωπο που θα αναλάβει την εκτέλεση της επιθυμία σας (Αποδέκτης).

13. Επιθυμώ να προχωρήσω σε αποτέφρωση οστών του συγγενούς μου. Τί πρέπει να κάνω;

Είτε να απευθυνθείτε σε ένα γραφείο τελετών για να αναλάβει τη διαδικασία είτε, εάν επιθυμείτε να φέρετε εσείς την οστεοθήκη στις εγκαταστάσεις μας, να μας καλέσετε στο τηλ. 2221121752 ή να μας στείλετε email στο info@cremservices.gr για να κλείσουμε ραντεβού. Η αποτέφρωση οστών πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις μας κατόπιν ραντεβού κάθε Τρίτη και Πέμπτη. Κατά την προσέλευσή σας απαιτούνται τα κάτωθι:
1. Εντολή αποτέφρωσης οστών  (τη στέλνετε με e-mail στο info@cremservices.gr ή με viber στο 6943263355 ώστε να γίνει η καταχώρηση του ραντεβού)
2. Βεβαίωση απολύμανσης και μεταφοράς οστών από την αρμόδια υπηρεσία
3. Υπεύθυνη δήλωση συγγενούς (α΄ ή β΄ βαθμού) με γνήσιο υπογραφής που να αναφέρει πως ο θανών επιθυμούσε να αποτεφρωθούν τα οστά του.
4. Κατάθεση 250 ευρώ σε έναν από τους κάτωθι λογαριασμούς:
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ IBAN: GR1301716090006609143686511
ALPHA BANK IBAN: GR1901401460146002002025660
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ IBAN: GR2001106140000061400623833
EUROΒΑΝΚ: GR0202603280000980201539746

14. Πόση ώρα διαρκεί η αποτέφρωση οστών;

Η διαδικασία της αποτέφρωσης οστών διαρκεί 1,5-2 ώρες.

15. Από τί αποτελείται η τέφρα;

Η σορός εκτίθεται σε υψηλή θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αποτέφρωσης με αποτέλεσμα να εξαϋλώνεται όλη η οργανική ύλη (φέρετρο, ρούχα κτλ) και να παραμένουν μόνο τα οστά. Τα οστά που παραμένουν οδηγούνται σε διαδικασία κονιορτοποίησης και παραδίδονται με τη μορφή τέφρας εντός σφραγισμένης τεφροδόχου.

16. Περίπου πόσο ζυγίζει μία τεφροδόχος;

Μία τυποποιημένη τεφροδόχος ζυγίζει από 1,5 έως 4 kg ανάλογα με το βάρος του θανόντα.

17. Σε τί τεφροδόχο παραδίδετε την τέφρα; Έχω τη δυνατότητα να διαλέξω κάποια άλλη;

Στην τιμή της αποτέφρωσης περιλαμβάνεται το κόστος αυτής της τεφροδόχου:

Ωστόσο, εάν επιθυμείτε διαφορετική τεφροδόχο μπορείτε να επιλέξετε μία άλλη είτε από τον on-line κατάλογό μας πατώντας εδώ είτε κατά την ημέρα της αποτέφρωσης διαλέγοντας επί τόπου την τεφροδόχο της αρεσκείας σας από το εκθετήριο τεφροδόχων.

18. Τί επιλογές έχω για τη διαχείριση της τέφρας;

Σύμφωνα με τη νομοθεσία (Άρθρο 49 Α του Ν.4277/2014) η διαχείριση της τέφρας γίνεται με τους ακόλουθους τρόπους:

«1. Η τέφρα τοποθετείται υποχρεωτικά από τα Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) και τις μονάδες αποτέφρωσης οστών νεκρών εντός ειδικού σκεύους (τεφροδόχος). 2. Η τεφροδόχος υποχρεωτικά: α) Τοποθετείται σε ειδικό χώρο φύλαξης των τεφροδόχων (τεφροφυλάκιο) εντός του ΚΑΝ Αποτέφρωσης ή εντός του Κοιμητηρίου ή β) Ενταφιάζεται σε υφιστάμενο Κοιμητήριο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον α.ν. 582/1968 (Α`225) «Περί Δημοτικών και Κοινοτικών Κοιμητηρίων», όπως ισχύει, ή γ) Εγκαταλείπεται ελευθέρως στη θάλασσα και σε απόσταση τουλάχιστον 1,5 ναυτικού μιλίου από την ακτή, υπό την προϋπόθεση ότι το σκεύος είναι διαλυτό στο νερό και δεν περιέχει ρυπογόνα στοιχεία. 3. Είναι δυνατή η διασπορά της τέφρας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ενθύμησης (σιντριβάνι ή ανθόκηπο) εντός του ΚΑΝ ή σε υπαίθριο χώρο εκτός κατοικημένης περιοχής ή στη θάλασσα. 4. Εφόσον δεν υφίσταται ρητή δήλωση του αποθα- νόντος για τη διαχείριση της τέφρας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις προηγούμενες παραγράφους, για το ζήτημα αυτό αποφασίζουν ο/η σύζυγος και οι συγγενείς του, εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, έως και τον τέταρτο βαθμό, κατά σειρά τάξεως. 5. Για κάθε μεταβολή στη διαχείριση της τέφρας αποφασίζουν ο/η σύζυγος και οι ανωτέρω συγγενείς του νεκρού, κατά σειρά τάξεως. 6. Σε κάθε περίπτωση αδυναμίας πραγματοποίησης της βούλησης του θανόντος, καθώς και σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ συγγενών της ίδιας τάξης, αποφαίνεται ο Εισαγγελέας στην περιφέρεια του οποίου φυλάσσεται η τεφροδόχος. 7. Η τεφροδόχος θεωρείται πράγμα εκτός συναλλαγής με όλες τις εντεύθεν συνέπειες».

Εάν δεν επιθυμείτε να πάρετε την τεφροδόχο μαζί σας μπορείτε να πραγματοποιήσετε είτε ταφή της τέφρας στις τριανταφυλλιές του κήπου ενθύμησης με κόστος ταφής 100 ευρώ πλέον ΦΠΑ είτε φύλαξη της τεφροδόχου στο τεφροφυλάκιο του Αποτεφρωτηρίου με κόστος 100 ευρώ πλέον ΦΠΑ ανά έτος. Για την αποσφράγιση της τεφροδόχου παρακαλώ δείτε τις σχετικές οδηγίες πατώντας εδώ: Οδηγίες για το άνοιγμα της τεφροδόχου.

19. Μπορώ να στείλω την τεφροδόχο αεροπορικώς;

Για τη μεταφορά της τεφροδόχου με αεροπλάνο θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την αεροπορική εταιρία που σκοπεύετε να ταξιδέψετε ώστε να σας δώσουν λεπτομέρειες για τα απαραίτητα έγγραφα που χρειάζεται να συνοδεύουν την τεφροδόχο για το ταξίδι. Ενδεικτικά για μεταφορά της τεφροδόχου ως χειραποσκευή με την AEGEAN AIRLINES απαιτούνται: 1) Ληξιαρχική πράξη θανάτου 2) Πιστοποιητικό Αποτέφρωσης