Αποτεφρωτήριο Ριτσώνας


222.1121752 | 6943263355

info@cremservices.gr

Τελευταίο αντίο στον Μάρκο Μαθιουδάκη

Αναδημοσίευση από: https://www.goodnet.gr/news-item/teleutaio-antio-ston-marko-mathioudaki.html

Τελευταίο αντίο στον Μάρκο Μαθιουδάκη

Τελευταίο αντίο στον Μάρκο Μαθιουδάκη

Την Παρασκευή, αργά το απόγευμα, ο πατέρας μας έφυγε, στα 89 του χρόνια.. Το τελευταίο εξάμηνο η υγεία του δεν ήταν καλή, όμως πήγαινε καλλίτερα.   Ήταν  επιθυμία του να αποτεφρωθεί, επιθυμία που βασίζονταν στη φιλοσοφική του θεώρηση για τα μεταφυσικά. Επειδή αισθάνονταν πως το τέλος πλησιάζει, πριν από μερικούς μήνες είχε γράψει ένα κείμενο που εξηγούσε γιατί θαθελε να αποτεφρωθεί και κατέληγε με τη βεβαιότητα ότι η επιθυμία του αυτή θα γίνει σεβαστή από τα παιδιά του. Η αποτέφρωση θα γίνει την Τετάρτη 9 του μήνα, στις 12 το μεσημέρι, στη Ριτσώνα και τη στάχτη του θα τη σκορπίσουμε στη θάλασσα, όπως ηθελε, κοντά στο χωριό μας στην παραλία “Γεροποταμου”, στο Λατζιμα. Εκεί που  για χρόνια εδενε τη βάρκα που ο ίδιος είχε ναυπηγήσει, τη “Μανώλα”, και όπου μέχρι πριν από δύο χρόνια συνέχιζε με επιτυχία να ψαρεύει. Θα το κάνουμε στις 10:30 το πρωί της Κυριακής 13 του μήνα, εκεί…

Ο πατέρας μας ήταν ένας άνθρωπος με πολλές γνώσεις, σπάνια μόρφωση και χαρακτήρα. Άνθρωπος με αρχές, για τις οποίες άλλωστε ταλαιπωρήθηκα τα χρόνια της δικτατορίας.Άφησε τη σφραγίδα του παντού απ’ όπου πέρασε και άσκησε το λειτούργημα του δασκάλου. Και μέχρι το τέλος ήθελε να ερευνά, την ιστορία, την προέλευση των παραδόσεων, των λέξεων, των τοπωνυμίων, τα γενεαλογικά δένδρα … Εγραψε για το χωριό μας κι από τα πρώτα κομμάτια της δουλειάς του εκδόθηκε για πρώτη φορά ένα βιβλιαράκι για τα’ Αγγελιανά. Έγραψε πολλά ακόμη.

Φίλοι του, παλιοί μαθητές του και άλλοι που τον γνώρισαν, ισως ναθελουν να ξέρουν  σκέψεις που οδήγησαν στην επιθυμία για τον τρόπο αναχώρησης του.Παραθέτουμε αυτούσιο το κείμενο που μας άφησε. Σ’αυτό κατέγραψε μια συγκεκριμένη άποψη, παρ’ ότι στις συζητήσεις μας έβλεπε το θέμα και από άλλες πλευρές. Η πλευρά που παρουσιάζει φαίνεται ναταν αυτή που τουδινε τη σιγουριά της συνεπούς, λογικά δομημένης απόφασης.
Όσον αφορά εμάς, χωρίς αυτό να θεωρηθεί υπερβολή η μεγαλοστομία, του οφείλουμε όλα όσα καταφέραμε …

Τα παιδιά του
Στέλλα, Κωστής

 

Στους Αιγύπτιους, στους Πέρσες της μασδαϊκής θρησκείας, στον Ισραήλ, καθώς και στους Χριστιανούς των πρώτων αιώνων,  η ανάσταση γινόταν νοητή κατά δύο τρόπους.

Έναν υλικό και παράλογο και ένα άλλο πνευματικό και θεοσοφικό.

Ο πρώτος τρόπος είναι η λαϊκή ιδέα που τελικά την παραδέχτηκε και η εκκλησία, μετά την κατάπνιξη της γνώσης∙ ο δεύτερος τρόπος είναι η βαθυστόχαστη ιδέα των μυημένων

Με την πρώτη έννοια  η ανάσταση σημαίνει επάνοδος στη ζωή του υλικού σώματος, με άλλα λόγια ανασύσταση του αποσυνθεμένου ήσκορπισμένο πτώματος και αυτό θα γίνει με τον ερχομό του Μεσσία, ή κατά την τελευταία κρίση.

Είναι ανώφελο να καταδειχτεί ο παραλογισμός της αντίληψης αυτής.

Για το μυημένο η ανάσταση έχει διαφορετικό νόημα. Η ανάσταση συνδεόταν με τη διδασκαλία της   τριαδικής σύστασης του ανθρώπου (σώμα, ψυχή, πνεύμα). Σήμαινε την κάθαρση και την αναγέννηση του αστρικού σώματος.

Ο Ιησούς το αναφέρει με μεγάλη βαθύτητα για όποιον ξέρει να διαβάσει ανάμεσα στις γραμμές, στη μυστική συνομιλία του με τον Νικόδημο(κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο κεφάλαιο Γ στίχοι 1-21).

Αλλά και ο Απόστολος Παύλος στην Ά προς κορινθίους επιστολή. Κεφάλαιο 15ο στίχοι 39-46. Περιγράφει πως θα είναι τα αναστημένα σώματα, άυλα, σώματα επουράνια αστρικά.
Επειδή δεν πιστεύω στην ανάσταση των νεκρών με ανασύσταση του αποσυνθεμένου η μη σώματος, επιθυμώ μετά το θάνατό μου αποτέφρωση.

Είμαι βέβαιος ότι η επιθυμία μου θα γίνει σεβαστή από τα παιδιά μου.

 

Μάρκος Μαθιουδάκης