Αποτεφρωτήριο Ριτσώνας


222.1121752 | 6943263355

info@cremservices.gr

Ντοκιμαντέρ του μεγαλύτερου πολιτιστικού τηλεοπτικού καναλιού της Ευρώπης, ARTE, για την αποτέφρωση στην Ελλάδα

Η Ελλάδα απασχολεί πολλές φορές τα μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού είτε για τη διαχείριση της πανδημίας, είτε για τον τουρισμό, είτε λόγω Τουρκίας και Ανατολικής Μεσογείου. Υπάρχουν ωστόσο και άλλα ζητήματα, κοινωνικά, για τα οποία αφιερώνεται σημαντικός χρόνος, όπως το γεγονός ότι η χώρα μας είναι η τελευταία χώρα στην Ευρώπη, στην οποία κατασκευάστηκε αποτεφρωτήριο.
Το καλοκαίρι βρέθηκε στην Ελλάδα τηλεοπτικό συνεργείο του μεγαλύτερου πολιτιστικού τηλεοπτικού καναλιού της Ευρώπης, του ARTE, προκειμένου να κινηματογραφήσει τη λειτουργία του πρώτου αποτεφρωτηρίου στη χώρα μας στη Ριτσώνα, το πως φτάσαμε εκεί και τις αντιδράσεις της Εκκλησίας. Το ντοκιμαντέρ, διάρκειας περίπου μισής ώρας, προβλήθηκε προχθές, Τετάρτη, στη γερμανική και στη γαλλική γλώσσα, καθώς ο ARTE είναι Γερμανογαλλικός τηλεοπτικός σταθμός. Έδρα του είναι το Στρασβούργο, ιδρύθηκε το 1992, το περιεχόμενό του είναι κατά κύριο λόγο πολιτιστικό και έχει μεγάλη απήχηση σε όλη την Ευρώπη.
Και αν προκαλεί απορία για ποιο λόγο ένα ξένο τηλεοπτικό κανάλι ασχολήθηκε με την ιστορία της αποτέφρωσης στην Ελλάδα, θα πρέπει να επισημανθεί ότι στην Ευρώπη, η πρακτική της αποτέφρωσης των νεκρών ακολουθείται πάνω από έναν αιώνα.
Το ντοκιμαντέρ ασχολήθηκε κατά κύριο με τους λόγους αυτής της καθυστέρησης. Τίτλος του ντοκιμαντέρ: «Τεφροδόχος ή φέρετρο; Η Ελλάδα μαλώνει για την τελευταία ανάπαυση». Το ντοκιμαντέρ ξεδιπλώνει τον αγώνα των 24 ετών της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης και του επικεφαλής της, κ. Αντώνη Αλακιώτη και επισημαίνει ότι το 2006 ψηφίστηκε η σχετική νομοθεσία και δεκατρία χρόνια μετά, μόλις το 2018 κατασκευάστηκε το Αποτεφρωτήριο στη Ριτσώνα και στις 30 Σεπτεμβρίου του 2019 ξεκίνησε η λειτουργία του. Επίσης, αναφέρει ότι «ο μεγαλύτερος αντίπαλος του κ. Αλακιώτη» ήταν η ελληνορθόδοξη Εκκλησία.

Το ντοκιμαντέρ είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο στα γαλλικά, στα γερμανικά και σε λίγες ημέρες και στην αγγλική γλώσσα.

Εδώ στα γαλλικά:
https://www.arte.tv/fr/videos/098419-004-A/arte-regards-cremation-ou-cercueil-le-macabre-debat/

Εδώ στα γερμανικά:
https://www.arte.tv/de/videos/098419-004-A/re-urne-oder-sarg/