Αποτεφρωτήριο Ριτσώνας


222.1121752 | 6943263355

info@cremservices.gr

Η προσφώνηση της Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Αντώνη Αλακιώτη

Κατά την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου το Σάββατο 15 Ιανουαρίου, ο κ. Αντώνης Αλακιώτης, πρόεδρος του Αποτεφρωτηρίου Ριτσώνας και της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης, ξενάγησε την κ. Σακελλαροπούλου στους χώρους του Αποτεφρωτηρίου. Στην προσφώνησή του, ανέφερε:
«Σας καλωσορίζω στο αποτεφρωτήριο Ριτσώνας.
Η τιμητική παρουσία σας εδώ σήμερα αποτελεί μια έμπρακτη υποστήριξη και αναγνώριση του ανθρώπινου δικαιώματος της αυτοδιάθεσης του ανθρωπίνου σώματος, δικαίωμα που συμφέροντα, ιδεοληψίες, προκαταλήψεις και το πολιτικό κόστος στερούσαν επί δεκαετίες στους Έλληνες και ξένους υπηκόους που ζούσαν στη χώρα μας, αναγκάζοντας τις οικογένειές τους να τους μεταφέρουν στο εξωτερικό για την τελευταία τους επιθυμία.

Χρειάστηκαν είκοσι τρία χρόνια προσπαθειών της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης για το αυτονόητο!!!
Η ίδρυση και η λειτουργία του Αποτεφρωτηρίου της Ριτσώνας εκτός του ότι έλυσε ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, αποτέλεσε με τη δωρεά του 10% των μετοχών του από την Ελληνική Κοινωνία Αποτέφρωσης στα Παιδιά Χωριά SOS Ελλάδος και ένα φορέα ανθρωπιστικής προσφοράς και αλληλεγγύης ώστε ο θάνατος να αποτελέσει πηγή ζωής. Όπως γνωρίζετε, οι αρχαιολόγοι εκτιμούν τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων της εποχής που ερευνούν από τα ταφικά τους έθιμα και τις ανασκαφές τους στα νεκροταφεία τους. Σας γνωρίζουμε κυρία Πρόεδρε επ΄ ευκαιρία ότι για το αποτεφρωτήριό μας εκτός του ότι έχει λάβει έπαινο σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό το αρχιτεκτονικό γραφείο Monogon .Σε συνεργασία με μια ομάδα γλυπτών υπό την επίβλεψη και συμμετοχή του Καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών κυρίου Θεόδωρου Παπαγιάννη, θα οργανώσουμε στο χώρο μας συμπόσιο γλυπτικής για τη δημιουργία εντός ενός εικοσαημέρου αγαλμάτων και μνημείων διαμορφώνοντας το χώρο μας και σε ένα σημείο πολιτιστικής δημιουργίας και αναφοράς, τον χώρο μας ήδη κοσμούν έργα του. Όταν θα ορίσουμε τις ημερομηνίες θα χαρούμε πολύ να παρευρεθείτε σε κάποια από τις πολιτιστικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο συμπόσιο.
Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,
Αγαπητή κυρία Σακελλαροπούλου,
Τόσο εγώ όσο και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, σας ευχαριστούμε πολύ για την τιμητική επίσκεψή σας στο πρώτο Κέντρο Αποτέφρωσης των νεκρών στη χώρα μας, η ίδρυση και η λειτουργία του αποτελεί ιστορικό γεγονός και ίσως μια από τις μεγάλες μεταρρυθμιστικές πράξεις στη νεότερη ιστορία της Ελλάδος.
Καλώς ήλθατε!»