Αποτεφρωτήριο Ριτσώνας


222.1121752 | 6943263355

info@cremservices.gr

Το «τελευταίο αντίο» στον αγωνιστή της Αριστεράς Μίμη Δαρειώτη

Συγγενείς, φίλοι και σύντροφοι στον ΣΥΡΙΖΑ αποχαιρέτησαν την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου τον αγωνιστή της Αριστεράς Δημήτρη Δαρειώτη, στο Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών Ριτσώνας. Στη σεμνή αποχαιρετιστήρια τελετή που έλαβε χώρα στους χώρους του Αποτεφρωτηρίου, παρουσιάστηκε βίντεο με φωτογραφίες από τη ζωή του εκλιπόντος, το οποίο επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης Μανώλης Παπανικήτας.

Στη συνέχεια, οι παραβρισκόμενοι συλλυπήθηκαν τους συγγενείς του Μίμη Δαρειώτη στο αναψυκτήριο του Αποτεφρωτηρίου. Μεταξύ άλλων, παρέστησαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, ο αντιπρόεδρος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας» (ΑΣΚΙ) Βαγγέλης Καραμανωλάκης, ο οικονομικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαυροκεφαλιδης, κ.α.

Το βιογραφικό σημείωμα του Δημήτρη Δαρειώτη
Ο Δημήτρης (Μίμης) Δαρειώτης γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου 1943 στο Χαρακοπιό Μεσσηνίας. Ο πατέρας του Αναστάσιος Δαρειώτης ήταν αγρότης και μέλος του ΕΑΜ την περίοδο της Κατοχής. Ο Μίμης πέρασε στο Φυσικομαθηματικό τμήμα του ΕΚΠΑ το 1962. Οργανώθηκε στην ΕΔΑ και στη συνέχεια στη Νεολαία Λαμπράκη από τα χρόνια 1962-1964.
Με την επιβολή της δικτατορίας επικηρύχθηκε και πέρασε στην παρανομία. Συνελήφθη τον Απρίλιο του 1968 και βασανίστηκε άγρια επί μήνες. Μόλις στις 21 Μαΐου ανακοινώθηκε η σύλληψη του, ενώ πια είχε μείνει ανάπηρος. Δικάστηκε από έκτακτο στρατοδικείο τον Φεβρουάριο του 1969 και καταδικάστηκε εις θάνατο, απόφαση που μετατράπηκε σε 16 χρόνια.
Αποφυλακίστηκε τον Αύγουστο του 1973. Συνελήφθη εκ νέου, την ημέρα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Μπογιατίου μαζί με τον Μήτσο Παρτσαλίδη. Επί οκτώ ημέρες τους έκαναν εικονικές εκτελέσεις. Ξαναπέρασε στην παρανομία για τρεις μήνες. Τον Φεβρουάριο του 1974 συνελήφθη εκ νέου για μερικές μέρες και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.
Κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ Εσωτερικού. Στη συνέχεια υπήρξε μέλος, διαδοχικά της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΑΡ, του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ.