Αποτεφρωτήριο Ριτσώνας


222.1121752 | 6943263355

info@cremservices.gr

Το ντοκιμαντέρ για την αποτέφρωση στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Τον Σεπτέμβριο του 2021 η Ελληνική Κοινωνία Αποτέφρωσης ολοκλήρωσε τη δημιουργία ενός ιστορικού ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η υπόσχεση» και αφορά τα 23 χρόνια προσπαθειών για την κατασκευή του πρώτου Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στην Ελλάδα. Το ντοκιμαντέρ σκηνοθέτησε ο κ. Κώστας Πλιάκος και αφηγητής είναι ο κ. Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.
Στο ντοκιμαντέρ μιλούν οι: Αλέκος Αλαβάνος, Νίκος Αλιβιζάτος, Νίκος Αγγελέτος , Γιώργος Αμυράς, Άννα Βαγενά, Αντώνης Βγόντζας, Πέτρος Βαρελίδης, Έλλη Βενέδικτου, Νίκος Βούτσης, Μαρία Δαμανάκη, Σπύρος Δανέλης, Γιώργος Διακοφωτάκης, Θεόδωρος Επισκοπόπουλος, Φώντας Ζαβιτσάνος, Κώστας Ζέρβας, Λούσυ Κιουσοπούλου, Ιωάννης Κονιδάρης, Φώτης Κουβέλης, Γρηγόρης Λέων, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ντόρα Μπακογιάννη, Γιάννης Μπουτάρης, τέως Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος, Θεόδωρος Πάγκαλος, Προκόπης Παυλόπουλος, Γιώργος Πρωτόπαπας, Παναγιώτης Σγουρίδης, Πάνος Σκουρλέτης.
Πριν λίγες ημέρες, το 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι μεταξύ των διαγωνιζόμενων ντοκιμαντέρ στο τμήμα «Ανοιχτοί Ορίζοντες» θα είναι και το ντοκιμαντέρ για την αποτέφρωση. Στη σχετικά ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η αποτέφρωση των νεκρών στην Ελλάδα αποτελούσε ταμπού επί δεκαετίες για τον πολιτικό κόσμο. Η επιρροή της εκκλησίας και οι πολιτικές σκοπιμότητες δεν επέτρεπαν τη δημιουργία σχετικού νόμου. “Η Υπόσχεση” είναι η καταγραφή της πολιτικής διάστασης αυτής της προσπάθειας, την οποία σήκωσε στην πλάτη του επί 23 χρόνια ένας άνθρωπος».
Το 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 20 Μαρτίου 2022 τόσο σε φυσικούς χώρους όσο και διαδικτυακά. 77 μικρού και μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ θα προβληθούν στα τρία διαγνωστικά τμήματα -Διεθνές Διαγωνιστικό, Newcomers και Film Forward-, καθώς και στα τμήματα Ανοιχτοί Ορίζοντες του διεθνούς προγράμματος, Πλατφόρμα και Από οθόνη σε Οθόνη. Οι ταινίες που εντάσσονται στα τρία διαγωνιστικά τμήματα, καθώς και στο τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες, θα προβληθούν τόσο στις κινηματογραφικές αίθουσες όσο και διαδικτυακά.