Αποτεφρωτήριο Ριτσώνας


222.1121752 | 6943263355

info@cremservices.gr

Το ντοκιμαντέρ για την αποτέφρωση «Η Υπόσχεση» βραβεύτηκε στο 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που είχε η προβολή του ιστορικού και πολιτικού ντοκιμαντέρ για την αποτέφρωση στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, νέα σημαντική διάκριση ήρθε αυτή τη φορά στην Ιεράπετρα. «Η Υπόσχεση» κέρδισε το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία ‘’Eλληνική Tαινία Nτοκιμαντέρ Mεγάλου Mήκους’’ στο 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο. «Η Υπόσχεση» είναι ένα ντοκιμαντέρ της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης που αφορά τα 23 χρόνια προσπαθειών για την κατασκευή του πρώτου Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Κώστα Πλιάκου, ενώ στο ντοκιμαντέρ μιλούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Βούτσης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Γιάννης Μπουτάρης, ο Νίκος Αλιβιζάτος κ.α.

 

Το ντοκιμαντέρ μπορείτε να το δείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://youtu.be/Enk2yYPJVx0

 

Είκοσι τρία χρόνια προσπαθειών για το αυτονόητο. Η αποτέφρωση των νεκρών στην Ελλάδα αποτελούσε ταμπού επί δεκαετίες για τον πολιτικό κόσμο. Η επιρροή της εκκλησίας και οι πολιτικές σκοπιμότητες δεν επέτρεπαν τη δημιουργία ενός νόμου που θα επέτρεπε με τη σειρά του τη δημιουργία και λειτουργία αποτεφρωτηρίων και όταν τελικά ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος, συντάχθηκε με τέτοιο τρόπο που κανείς, από όσους είχαν το δικαίωμα, δεν τολμούσε να πάρει το ρίσκο και να έρθει σε αντιπαράθεση με το κατεστημένο.

 

Η «Υπόσχεση» είναι η καταγραφή της πολιτικής διάστασης αυτής της προσπάθειας. Θα μπορούσε επίσης να είναι η μικρογραφία του μαραθωνίου που έχει να τρέξει κάθε νομοθετική αλλαγή στη χώρα μας είτε πρόκειται για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως στην περίπτωση της αποτέφρωσης, είτε για άλλα ζητήματα που έρχονται σε αντίθεση, με παγιωμένες αντιλήψεις, στερεότυπα, αναχρονισμούς, παραδόσεις, κατεστημένα τα οποία όμως δεν είναι τίποτα περισσότερο από τη βιτρίνα οικονομικών συμφερόντων.

 

Η «Υπόσχεση» είναι ένα πολιτικό και ιστορικό ντοκιμαντέρ έρευνας μεγάλου μήκους στο οποίο οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης «αποτέφρωση» ξεδιπλώνουν μια άγνωστη ιστορία πολιτικής διαμάχης.

 

Το ντοκιμαντέρ σκηνοθέτησε ο κ. Κώστας Πλιάκος και αφηγητής είναι ο κ. Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. Στο ντοκιμαντέρ μιλούν οι: Αλέκος Αλαβάνος, Νίκος Αλιβιζάτος, Νίκος Αγγελέτος , Γιώργος Αμυράς, Άννα Βαγενά, Αντώνης Βγόντζας, Πέτρος Βαρελίδης, Έλλη Βενέδικτου, Νίκος Βούτσης, Μαρία Δαμανάκη, Σπύρος Δανέλης, Γιώργος Διακοφωτάκης, Θεόδωρος Επισκοπόπουλος, Φώντας Ζαβιτσάνος, Κώστας Ζέρβας, Λούσυ Κιουσοπούλου, Ιωάννης Κονιδάρης, Φώτης Κουβέλης, Γρηγόρης Λέων, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ντόρα Μπακογιάννη, Γιάννης Μπουτάρης, τέως Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος, Θεόδωρος Πάγκαλος, Προκόπης Παυλόπουλος, Γιώργος Πρωτόπαπας, Παναγιώτης Σγουρίδης, Πάνος Σκουρλέτης.

 

Τέλος, η «Υπόσχεση» θα συμμετάσχει στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ηπείρου που πραγματοποιείται από τις 15 έως τις 18 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Το ντοκιμαντέρ για την αποτέφρωση θα προβληθεί το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στις 18.30, στο ‘’STUDIO NEWSTAR art cinema’’, Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, στην πλατεία Αμερικής.