Αποτεφρωτήριο Ριτσώνας


222.1121752 | 6943263355

info@cremservices.gr

Νεα

Διασπορά τέφρας Γιώργου Κοτανίδη

Εχτές, με έναν διαφορετικό τρόπο δυστυχώς, πραγματοποιήσαμε αυτή του την επιθυμία.
Ο Γιώργος Κοτανίδης κατοικεί πια στο αγαπημένο του Αιγαίο Πέλαγος.
Ευχαριστούμε θερμά τον Αντωνιο Αλακιωτη, πρόεδρο της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης, για την πολύτιμη βοήθεια του και το δρόμο που άνοιξε για τον πατέρα μας όπως και για τόσους άλλους.
Ήρθε επίσης η ώρα να κλείσει και το προφίλ του Yorgos Kotanidis το οποίο αποτέλεσε τόσα χρόνια έδαφος για πολύ γόνιμο διάλογο για πολλά και διαφορετικά θέματα.
Ευχαριστούμε όλους σας για την αγάπη και τη στήριξη.
Η σελίδα Γιώργος Κοτανίδης Yorgos Kotanidis παραμείνει ενεργή στη μνήμη του πατέρα μας.

Έπαινος για το Αποτεφρωτήριο Ριτσώνας στα Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 14-07-2020

     Πολύ σημαντική ήταν η διάκριση του Αποτεφρωτηρίου Ριτσώνας στα Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2020.  Στις 14-07-2020 στο έργο «Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών στη Ριτσώνα Ευβοίας» απονεμήθηκε έπαινος στην κατηγορία «Πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα». Το κτίριο που στεγάζει το σύνολο των λειτουργιών του Κέντρου Αποτέφρωσης σχεδιάστηκε από το Αρχιτεκτονικό Γραφείο «MONOGON Office for Architecture» (ομάδα μελέτης: Ιόλη Ζαβιτσάνου, Βαγγέλης Ζούγλος, Ζέτα Παπαβασιλείου, ενώ κατά τη διάρκεια της αρχικής φάσης του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού συμμετείχαν επίσης οι αρχιτέκτονες Χριστίνα Βούτου και Αντώνης Τζώρτζης), το οποίο και έλαβε μέρος στα Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής που διοργανώνει ο φορέας σύγχρονης αρχιτεκτονικής DOMa.

 

Το Αποτεφρωτήριο στη Ριτσώνα σχεδιάστηκε με απόλυτο σεβασμό στον εκλιπόντα και τους οικείους του, έχοντας στόχο τη δημιουργία ενός ήρεμου και γαλήνιου περιβάλλοντος για τον τελευταίο αποχαιρετισμό στον εκλιπόντα. Η διάκριση ήταν το επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας.

 

Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη και η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από τους Valerio Olgiati, αρχιτέκτων, Flims – Ελβετία, Oliver Thill, αρχιτέκτων, διευθυντής, Atelier Kempe Thill, Ρότερνταμ – Ολλανδία, Emilio Tuñón, αρχιτέκτων, διευθυντής, Tuñón Arquitectos, πρόεδρος, Σχολή Αρχιτεκτόνων, Πολυτεχνείο Μαδρίτης – Ισπανία..

 

Η φιλοσοφία σχεδιασμού του κτιρίου

 

Βασική επιδίωξη στο σχεδιασμό του κτιρίου ήταν η επίτευξη ενός αρμονικού κτιριακού συνόλου που με την ολοκλήρωσή του δεν θα διατάρασσε την αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης που αποπνέει το καταπράσινο φυσικό περιβάλλον και το πευκοδάσος με το οποίο γειτνιάζει. Όλες οι λειτουργίες του κτιρίου χωροθετήθηκαν σε ένα επίπεδο, ενώ το χαμηλό του ύψος σε συνδυασμό με τη φύτευση που συναντά ο επισκέπτης, συνέβαλαν στην όσο το δυνατόν ηπιότερη ένταξη του κτιριακού συνόλου στο περιβάλλον.

 

Πρόκειται για ένα σύνολο από όγκους-πρίσματα που ενώνονται μέσω ενός διαδρόμου κίνησης που διατρέχει όλο το κτίριο. Πρίσματα-φεγγίτες διατρυπούν την ενιαία οροφή επιτρέποντας την είσοδο του φυσικού φωτός από ψηλά στους χώρους όπου επιτελείται μία συναισθηματικά φορτισμένη λειτουργία, ενώ το λευκό χρώμα στις τοιχοποιίες χρησιμοποιείται ως εργαλείο διαχείρισης του εισερχόμενου φωτός, ένας αόρατος καθρέπτης. Το γνώριμο στοιχείο του αιθρίου, ως ενδιάμεση συνθήκη του μέσα και του έξω, επαναλαμβάνεται σε δύο διαφορετικές κλίμακες. Η μία υλοποιείται ως προέκταση των χώρων του αναψυκτηρίου και της αίθουσας τελετών, ενώ η άλλη συναντάται κατά μήκος της μεγάλης όψης του κτιρίου ως στοιχείο διαχωρισμού των όγκων.

 

Τελετή διασποράς τέφρας στο Σαρωνικό

Την Κυριακή 14 Ιουνίου 2020 πραγματοποιήθηκε η τελετή διασποράς της τέφρας του Ολυμπιονίκη Γιώργου Ζαΐμη.

Παραθέτουμε τη σχετική καταχώρηση από την ιστοσελίδα του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιά:

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πειραιώς και ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών πραγματοποίησαν ταξίδι μνήμης και τελετή για τη διασπορά της τέφρας του Ολυμπιονίκη Γιώργου Ζαΐμη στη θάλασσα που τόσο αγαπούσε.

Σε αυτό το ταξίδι, ο Γιώργος Ζαΐμης δεν ήταν μόνος, καθώς ήταν πολλοί οι ιστιοπλόοι που παρακολούθησαν τη διασπορά της τέφρας στο Σαρωνικό, ώστε να αποχαιρετήσουν μαζί με την οικογένεια και τους συγγενείς του, έναν σπουδαίο αθλητή αλλά κι έναν εξαιρετικό άνθρωπο.

Την αθλητική και ιστιοπλοϊκή οικογένεια εκπροσώπησαν επίσης, ο Πρόεδρος του Ι.Ο.Π. Γιάννης Παπαδημητρίου, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Εύη Μωραϊτίδου, ο Αντιπρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος Γιώργος Ανδρεάδης και ο Συντονιστής Διευθυντής του ΟΑΚΑ Κωνσταντίνος Χαλιωρής.

O Πρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς Γιάννης Παπδημητρίου, συγκινημένος είπε: «Σήμερα αποχαιρετήσαμε τον Γιώργο Ζαϊμη στο χώρο που λάτρευε περισσότερο, στη θάλασσα που ταξίδευε, στη θάλασσα που δάμαζε, στη θάλασσα που νικούσε. Για όλους εμάς στον Ιστιοπλοϊκό Ομιλο Πειραιώς η απώλεια είναι μεγάλη, ωστόσο η παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του, αποτελεί για όλους την καλύτερη ευχή αλλά και τον καλύτερο οδηγό για τη συνέχεια του ΙΟΠ.»

Πηγή: https://iop.gr/